- 27 september 2017
- Posted by: Mirjam Knoll
- Categorie: Blog
‘U krijgt inderdaad te maken met een bewindvoerder. Maar die is er niet voor u! Die gaat U niet helpen…’
Maar voor wie is de bewindvoerder er dan wel? Na het zien van de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’
Bekijk hier de documentaire: Vergeef me mijn schulden
weet u het nog niet, en de mensen met schulden ook niet. Want de bewindvoerder is er wel, maar de rechter geeft de bewindvoerder slechts een zeer kleine rol tijdens deze opgenomen zittingen, en welke rol is niet altijd even duidelijk. In de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’ is er weinig vergiffenis. U ziet mensen met torenhoge schulden. Ze hopen via de rechter voor schuldsanering in aanmerking te komen. Toelating betekent dat ze in drie jaar tijd schuldenvrij zijn en een nieuwe start kunnen maken. Schone lei. Schulden op nul.
Er zijn twee soorten bewindvoerders, feitelijk tegen over elkaar. Beschermingsbewindvoerders voor de burger en Wsnp-bewindvoerders voor de schuldeiser. Wsnp staat voor Wet sanering natuurlijke personen.
De beschermingsbewindvoerder vertegenwoordigt het vermogensrechtelijke belang van de burger. Een wettelijke beschermingsmaatregel, opgelegd door de kantonrechter, veelal op verzoek van de burger zelf, wanneer hij aangeeft dat hij zijn financiën zelf niet (meer) kan regelen. Door lichamelijke of geestelijke beperkingen en in geval van schuldensituaties en stress ontstaan door werkloosheid, ziekte, echtscheiding bijvoorbeeld. De beschermingsbewindvoerder neemt alle administratie en financiën over en zorgt kort gezegd voor een sluitende begroting.*
Wanneer een burger problematische schulden heeft en betalingsafspraken en schuldregelingen niet meer na zijn te komen, ontstaat er een uitzichtloze situatie met alsmaar groeiende schulden en in willekeurige volgorde stress, armoede, ziekte. Een laatste redmiddel is om de rechter een wettelijke regeling, de Wsnp, te verzoeken. De financiën zijn ontoereikend, maar stabiel, het betreft oude schulden en de burger is te goeder trouw en gemotiveerd een driejarig traject in te gaan, met aan de horizon de schone lei. Er is een klein percentage van de schulden afgelost en de rest wordt volledig en voor altijd kwijtgescholden. Alle schuldeisers werken hier aan mee. De Wsnp-bewindvoerder wordt aangewezen door de rechtbank en vertegenwoordigt het belang van de gemeenschappelijke schuldeisers en zorgt voor een zo hoog mogelijk aflospercentage. Ondertussen controleert hij de burger op nakoming van de afspraken. Een niet-nakoming van de sollicitatieplicht, onvoldoende inspanningsverplichting, onvoldoende inkomsten, het creëren van nieuwe schulden of onvoldoende werken aan ‘uw probleem’**, allemaal redenen om de regeling te stoppen en voor de eerste tien jaren weer onmogelijk te maken. Dus als je hiervoor gaat, moet je wel gemotiveerd zijn en blijven.
Dit is mogelijk. Maar veelal kun je het niet alleen. Alle steun van partner, familie en vrienden is nodig. Maar voordat het zover is, is er eerst het toelatingsverzoek aan de rechter.
In de documentaire wordt duidelijk dat ondanks eventuele begeleiders, achter de schermen, de burger niet altijd goed in staat is te verwoorden wat de rechter wilt horen. Hier had een begeleider of advocaat wel wat meer voorwerk kunnen doen. Hoe en wanneer de schulden zijn ontstaan, de hoogte er van, of de financiën nu stabiel zijn en of er sprake is van pech of opzet, de burger begint de zitting vol goede moed, maar zakt bij de eerste berisping door de rechter op het podium in een passieve toestand.
Een beschermingsbewindvoerder laat het echter zover niet komen. En zorgt voor een goede onderbouwing van het verzoek, gaat mee naar de zitting en staat de cliënt bij. In deze documentaire ziet u slechts één burger, die wordt bijgestaan door de beschermingsbewindvoerder. Zij licht toe dat de cliënt niet in staat is geld naar waarde te schatten. Zij regelt zijn financiën en beschermt de cliënt voor het maken van meer schulden, maar ook tegen misbruik door derden. Hij heeft niet alleen problematische schulden, maar is ook geestelijk niet in staat verantwoording te nemen voor zijn financiën.
In een andere zitting ziet u de Wsnp-bewindvoerder een toelichting geven over de niet nagekomen verplichtingen van de cliënt. De cliënt in het wettelijke schuldsanering met schulden zou geld verdienen, zonder dit op te geven aan en af te dragen aan de boedel. En daarom moet hij zich verantwoorden bij de rechter. De regels van een Wsnp-traject zijn duidelijk en de Wsnp-bewindvoerder wil zoveel mogelijk geld binnenhalen voor de schuldeisers, zijn opdrachtgevers.
Wanneer een derde burger hoopvol vraagt om een bewindvoerder, bedoelt hij (natuurlijk) de beschermingsbewindvoerder, maar de rechter antwoordt licht cynisch: ‘U krijgt inderdaad te maken met een bewindvoerder. Maar die is er niet voor u! Die gaat u niet helpen!’.
En in de overige zittingen? Staan de mensen alleen, dood-alleen, slecht voorbereid, zenuwachtig voor een indrukwekkende rechtbank en de rechter. Wanneer de rechter, na de overhoring, de schuldsanering dan afwijst, is alle hoop op een rustigere financiële oude dag of toekomst vervlogen. Ze zijn echt alleen komen te staan. Bron voor nog meer stress en wie weet wat nog meer.
Een beschermingsbewindvoerder had een grotere rol kunnen spelen voor deze mensen. De rechters hebben precies nul keer het beschermingsbewind of een andere vorm van financiële hulpverlening genoemd, of geadviseerd. Terwijl een beschermingsbewindvoerder in de aanloop naar het minnelijke of wettelijke traject niet alleen de aanvraag beter begeleidt, maar vooral de cliënt begeleidt en blijft begeleiden. Want er is al een lange, vaak eenzame weg aan vooraf gegaan, en binnen een paar minuten zet de rechtbank ze weer terug bij af.
*Een beschermingsbewindvoerder stabiliseert de financiële situatie van de rechthebbende en voert werkzaamheden uit zoals het ongedaan maken van beslagen wanneer de beslagvrije voet niet wordt gehanteerd, het stabiliseren van problematische schuldensituaties en het toeleiden tot een minnelijke schuldhulpverlening of een WSNP en schuldbemiddeling.
**’uw probleem’, aldus www.bureauwsnp.nl